"Respectful dialogue, in the interest of searching for more complete truth, is considerably more productive than arguing for the purity of position." - Gerard Vanderhaar

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα - Πάνος Καρβούνης: «Ο κόσμος έχει συμφέρον από τη διαμεσολάβηση»

Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα29/4/2013

Πάνος Καρβούνης: «Ο κόσμος έχει συμφέρον από τη διαμεσολάβηση»

Καρβούνης στην Έρευνα του MEGA
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα για την προώθηση του θεσμού της διαμεσολάβησης ως εξωδικαστικού μηχανισμού επίλυσης διαφορών.  

Με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση του θεσμού τη διαμεσολάβησης, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2013 με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και σε συνεργασία με την Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κύριος Πάνος Καρβούνης συμμετείχε στην εκπομπή ''Έρευνα" του Παύλου Τσίμα με θέμα «Ελληνική δικαιοσύνη: Φως και σκιές», η οποία προβλήθηκε την Κυριακή 28 Μαΐου στο τηλεοπτικό κανάλι MEGA.
Ο κύριος Καρβούνης αναφέρθηκε στο χρόνο που απαιτείται για την απόδοση δικαιοσύνης στην Ελλάδα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η απονομή δικαιοσύνης στη χώρα μας είναι πολύ αργή. Χρειάζονται περίπου 3,5 φορές πιο πολλές ημέρες από ό,τι είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να έχει ο Έλληνας πολίτης την απόφαση του δικαστηρίου». Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι ο χρόνος απόδοσης δικαιοσύνης σε διοικητικές ή φορολογικές υποθέσεις είναι ακόμη μεγαλύτερος.
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα παρουσίασε τον θεσμό της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης ως εναλλακτικού, γρηγορότερου και οικονομικότερου τρόπου απόδοσης δικαιοσύνης. «Αυτό μπορεί να γίνει κατ' επιλογή των διαδίκων – μάλιστα, αυτή τη στιγμή υπάρχει και μια καμπάνια, η οποία γίνεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να καταλάβει ο κόσμος ότι έχει συμφέρον να πάει προς αυτή τη λύση», υπογράμμισε, τονίζοντας συγχρόνως ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η διαμεσολάβηση ενδέχεται να είναι και υποχρεωτική. 
Σημειώνεται ότι η δικαιοσύνη υπάγεται στους τομείς στους οποίους η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα (Task Force for Greece) παρέχει τεχνική βοήθεια στις ελληνικές αρχές.
Περισσότερες πληροφορίες
Παρακολουθήστε τις παρεμβάσεις του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κυρίου Πάνου Καρβούνη στον σύνδεσμο της εκπομπής (στο 27:32 και στο 37:57):
Δείτε την έκθεση για τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση:
Μάθετε περισσότερα για τη διαμεσολάβηση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Google Analytics Alternative